enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpçorumçorum haberhaber merkeziçorum son dakikacorum son dakika
DOLAR
47,0303
EURO
53,9467
ALTIN
6.131,21
BIST
14.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum
Parçalı Bulutlu
32°C
Çorum
32°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

Doç. Dr. Doğan, mantar zehirlenmelerine karşı uyardı

Doç. Dr. Doğan, mantar zehirlenmelerine karşı uyardı
REKLAM ALANI
14.06.2023
97
A+
A-

Ülkemizde son günlerde yaşanan ve sayısı her geçen gün artan mantar zehirlenmelerine dikkat çeken Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, Şuursuz toplanan mantarların tüketilmemesi konusunda
uyarıda bulundu.
Çorum’da son günlerde meydana gelen mantar zehirlenmelerine dikkat çeken Doç. Dr. Murat Doğan, bahar aylarında görülen yağmurların mantar gelişimi için uygun doğal ortamı sağladığını ifade ederek doğada yetişen mantarların şuursuzca toplanmasının ve tüketilmesinin ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini vurguladı.
Mantar kaynaklı zehirlenmelerin sıklıkla ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların başlamasıyla kırsal bölgelerde, bahçelerde ve açık alanlarda şuursuz toplanan mantarların tüketilmesi sonucu meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Doğan, “Mantar tüketimi ile birlikte ortaya çıkan sağlık problemleri şehrimizde ve ülkemizde sık olarak görülmekte ve ölümle sonuçlanabilen önemli bir sağlık sorunudur” dedi.

‘Mantarlar ciddi ve potansiyel olarak ölümcül zehirlenmelere yol açabilir’
Doç. Dr. Doğan, çoğu durumda tüketilen mantar türlerinin bilinmediğini belirterek mantar zehirlenmelerinde ekseriyeetle hafif gastrointestinal bulgular görüldüğünü ifade etti.
Akut zehirlenmeye neden olan mantarların ise yendikten 6 saat sonra yaşamı tehdit ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, “Tüketildikten altı saat sonra belirtilere neden olan mantarlar ise ciddi ve potansiyel olarak ölümcül zehirlenmelere yol açabilir” ifadelerini kullandı.
Çeşitli mantar türlerinin yenildikten hemen sonra akut gastroenterite neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Doğan, “Bu mantarların yutulmasıyla belirtiler 1 ila 3 saat içinde ortaya çıkar ve mide bulantısı, kusma ve karın kramplarının yanı sıra ishali içerir. Şiddetli zehirlenmelerde, karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği ile birlikte baş dönmesi, ataksi, titreme, nöbet ve koma gibi nörolojik semptomlar gelişebilir. Bunun sonucu olarak hastalar yoğun bakım takibi gerektiren ve hayatı tehdit eden çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya kalabilmekte ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir.” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI

‘Halk arasındaki yaygın söylentilere asla itibar edilmemeli’
Halk arasındaki yaygın söylentilere asla itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Doğan, “Öncesinde hayvanlar tarafından tüketildiği görülmüşse yenebilir. Uzun zamandır bahçemizde bulunan mantar. Yıllardır aynı mantarı topluyoruz gibi yaklaşımlar doğru değildir. Çünkü en sık karşılaştığımız mantar zehirlenmesi vakaları bu kişilerde oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.(İHA)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.