Çorum’da bir medeniyetin kültürel ve coğrafi izlerini taşıyan eserlerden biri de Tıkının Kahvesi. Çorum tarihi ayakkabıcılar arastası içerisinde bulunan tarihi kahve gerek geçmişiyle gerekse geleceğiyle önemli bir mekan. Ayakkabıcılar çarşısında gezerken bir tutam nefes almak istediğiniz anda bu kahveler yardımınıza yetiyor. İğdeli Kahve olarak da bilinen Tıkının Kahvesi 1938 yılında 4 kahvenin birleştirilmesiyle oluşturulmuş.
Altındiş Lakaplı Mustafa Demirci tarafından açılan, kardeşi Tıkı Mehmet Demirci’ye geçen Tıkı’nın Kahvesi, 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Halen torunu Korhan Demirci tarafından işletilen mütevazi bir iş yeri olan Tıkının Kahvesi, Çorum’da ünlü, namlı insanların gelip geçtiği bir mekan olarak bilinir. Açılış yıllarından günümüze çok az müdaviminin kaldığı kahvede, eski zamanlarda bahçıvan, derici esnaflarının, kuşbazların, kaz ve horoz dövüşçülerinin ve çeşitli esnaf üstatların bir araya geldiği bir arasta kahvesi olarak bilinir.
Tarihi eser havasında olan mekanda bir Göngörmüşler denen bir insan topluluğu da Var. Bunlar bu kahvenin müdavimlerinden. Eski zamanlardan beri her gün ikindi ezanından sonra kılınan namazın ardından buraya gelir, çay içerek sohbetlerini gerçekleştirirlermiş. Tabi zamanla sayıları azalmasına rağmen günümüzde de hala bu gelenekleri devam ediyor. Çorum’da Tıkının Kahvesi o kadar meşhur ki kime sorsanız size gösterebilirler. Hatta o kadar meşhur ki Çorum Müzesi’nde bile İğdeli (Tıkının) Kahve diye, malzemelerinin kahveden temin edildiği bir reyon bile yapılmış. Ayağınız müzeye düşerse bu reyonu da görmeyi ihmal etmeyin.