Çorum’un gururu Ahmet Ahlatcı, dünya çapında bir gelişmeye daha adını yazdırdı. Ahlatcı Holding bünyesindeki Nanografi A.Ş.’nin ODTÜ Teknokent’teki nanoteknoloji ve biyoteknoloji araştırma-yazılım biriminde, Kovid-19 aşısı üzerindeki çalışmalarda son aşamaya gelindi.
Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden kimya, genetik, biyokimya ve tıp alanlarında her biri önemli çalışmalara imza atmış akademisyenlerden oluşan 40 kişilik ekip, Covid 19’a çare olacak aşıyı geliştirmek için gece gündüz çalıştı, hayvan ve bağışıklık hücresi deneylerini tamamladı. Yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Covid aşısının burundan uygulanacağı belirtildi. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Covid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
AHLATCI’NIN BİLİM ORDUSU
Sanayi Bakanlığı’nın, Covid 19 salgınının Çin’de ortaya çıkmasının ardından Şubat ayı sonlarında Türkiye’de aşı geliştirmek için özel sektör ve üniversitelere çağrı yapması ve Sağlık Bakanlığı’nın da yönlendirmesiyle yerli corona virüsü aşısı geliştirmek üzere bir bilim ordusu kuran Ahmet Ahlatcı, sahibi olduğu Nanografi A.Ş. ve aşı ekibi ile birlikte dünya çapında önemli bir çalışmaya imza attı.
EKİP DENEYLERİ TAMAMLADI
Kamu ve özel sektör desteği ile üç üniversiteden bilim insanlarının geliştirdiği aşının gönüllü insan denemeleri için gerekli başvuruları da yapıldı. ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden kimya, genetik, biyokimya ve tıp alanlarında her biri önemli çalışmalara imza atmış akademisyenlerden oluşan 40 kişilik ekip, Covid 19’a çare olacak aşıyı geliştirmek için gece gündüz çalıştı, hayvan ve bağışıklık hücresi deneylerini tamamladı. Çalışma sonuçlarını içeren dosyalar ve detaylı raporlarla etik kurul onayı için başvurusu yapılan aşı çalışmasında, maymun denemeleri ile eş zamanlı olarak insan denemeleri de yürütülecek.